четвъртък, 22 ноември 2007 г.

Биография на D-12


D12 или The Dirty Dozen, е американска рап-група от Детройт, Мичиган, чиито албуми - Devil’s Night от 2001 и D12 World от 2004 достигат върховете на американските и английските класации. D12 е сформирана през 1990, но попада в светлините на прожекторите на хип-хопа едва, когато техният най-изявен член, Eminem, постига световна слава и признание. D12 представляват сила на ъндърграунд рап сцената няколко години преди това.
D12 е сформирана през 1990г. от Proof, който кани местни детройтски рапъри като Bizarre, Eminem и други, но някои които напускат бандата преди да е постигнала успех - Eye Kyu, Killa Hawk и Fuzz.
Някои от членовете на групата започват се издигат в йерархията на хип-хопа в края на 90-те години. Bizarre започва да се нарича Inner City Entertainment’s Flava of the Week. Той издава албум, озаглавен Attack of the Weirdos и става член на Tha Outsidaz, заедно с Eminem и Rah Digga. Proof печели състезание за freestyling, организирано от The Source през 1998г. Eminem, известен като Slim Shady, постига голям успех като солов изпълнител. Той записва самостоятелен албум - The Slim Shady EP през 1997, който привлича вниманието на известния рап-продуцент Dr. Dre и на изпълнителния директор на Interscope - Jimmy Iovine. Скоро след това той подписва договор с Aftermath/Interscope и издава своя знаменит албум The Slim Shady LP през 1999г., който става 4 пъти платинен в САЩ.
Успехът на Eminem убеждава Proof да установи D12 на по-постоянна база в началото на 1999г. Освен Eminem и Bizarre, той поканва Kuniva, Kon Artis и Bugz да се присъединят към групата. Kuniva и Kon Artis преди са били част от Da Brigade. Bugz умира в Детройт на 21.05.1999г. при инцидент с пистолет. Всеки един от членовете на бандата носи татуировка с името на Bugz в негова чест. Парчетата Good Die Young и Bugz 97 от албума D12 World са също посветени на Bugz.
Шестимата членове на D12 подписват договор с Shady Records и Interscope през 1999г. Фактът, че D12 постига своята известност след Eminem, кара много хора да приемат, че другите членове от групата имат по-малка значимост - това разбиране заляга и в концепцията на хитовия сингъл на групата от 2004г. - My Band.

Въпреки популярността на Eminem, D12 настояват, че нямат фронтмен в групата и че Eminem е просто един от членовете. и на изпълнителния директор на Interscope - Jimmy Iovine. Скоро след това той подписва договор с Aftermath/Interscope и издава своя знаменит албум The Slim Shady LP през 1999г., който става 4 пъти платинен в САЩ.


Успехи в класациите

Дебютният им албум, Devil’s Night, е пуснат на музикалния пазар през юни 2001г. Той дебютира под номер 1 в американските и британските класации, достигайки също така върха в канадските. Devil’s Night реализира 4 млн. продажби по целия свят и 2 млн. в САЩ. От този албум са хит-сингъли:

• Purple Hills (първоначално Purple Pills, но радиостанциите отказват да го пускат) влиза в топ 20 на Billboard 100 и става номер 1 в рап-класациите през 2001г., както и номер 2 във Великобритания и Топ 10 в Австралия.
• S**t On You достига Топ 10 във Великобритания и Топ 5 в Канада;
• Fight Music, с участието на Ice T и Fat Joe, достига Топ 20 във Великобритания и Топ 40 в Австралия.

Вторият албум на групата D12 World излиза на 07.04.2004г., като продукция на Dr. Dre, Eminem и Kanye West и с гост-участието на Obie Trice и B-Real. Той дебютира на върха на американските, британските и австралийските класации и под номер 2 в Германия, продавайки се в над половин млн. екземпляра само през първата седмица в САЩ. Първият сингъл - My Band, достига номер 1 в австралийските и американските Топ 40, Топ 5 във Великобритания и Германия и Топ 10 на Billboard.

Членове на групата


През 2005г. D12 се състои от шест члена:

• Eminem - Slim Shady;
• Proof - Dirty Harry;
• Kon Artis - Mr. Denaun Porter;
• Swift - Swiftly McVay;
• Kuniva - Rondell Beene;
• Bizarre - Peter S. Bizarre.

• Jammin Jew с псевдоним Arika
• B-Rit с псевдоним Ritchie Bennet